Zuid Afrikaanse wijn

Zuid Afrikaanse wijn

5 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren

5 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren

Zuid Afrikaanse wijn

Zuid-Afrika is eigenlijk het enige Afrikaanse land dat noemenswaardig is voor de productie van verschillende soorten wijnen. Dit is vooral te danken aan het klimaat, dat perfect is voor de uitbouw van wijn Zuid Afrika. Maar ook de bodem, die erg variabel is, beschikt over alle noodzakelijke eigenschappen om de cultivatie van wijn mogelijk te maken.

De geschiedenis van wijn Zuid Afrika:
Tijdens de apartheid was het moeilijk voor Zuid-Afrika om wijn uit te voeren. Zo werden importbedrijven vaak geboycot waardoor de verhandeling van wijn naar het buitenland alleen maar moeilijker werd. Na de apartheid ontwikkelde de wijnbouw zich echter heel snel.

Tegenwoordig beschikt Zuid-Afrika over wel 100.000 hectare aan wijngaarden, ongeveer evenveel als Bordeaux of het Duitse wijnland. Zuid-Afrikaanse wijnboeren produceren samen jaarlijks tot wel 9 miljoen hectoliter wijn. Het land is de achtste grootste wijnproducent wereldwijd en levert tot 3,1 procent van de globale productie.

Wijn Zuid Afrika, waar en hoe wordt het gemaakt?

Het zuidwesten van Zuid-Afrika wordt gekenmerkt door de grote hoeveelheid wijndistricten, waarvan Stellenbosch de bekendste is. Nabij Kaapstad, in de buurt van de Tafelberg, is de bodem grotendeels opgebouwd uit zandsteen terwijl meer naar het oosten vooral graniet te vinden is. bij 'Klein Karoo' is leisteen dan weer de norm. Deze variëteit zorgt dat tal van verschillende wijnen geproduceerd kunnen worden.

De wijnbouw: 
Een Afrikaanse wijngaard omvat eigenlijk hetzelfde als een Europische. Er zijn echter wel een paar belangrijke verschillen. Zo begint het wijnseizoen er niet in februari maar in september, aangezien het land op het zuidelijke halfrond ligt. Als de oogst in Europa dus begint, lopen de wijnstokken in Zuid-Afrika net uit. De zomer begint in de Kaap in januari en het overgrote deel van de druiven wordt geoogst in februari - bijna helemaal handmatig.

Zuid-Afrika heeft verschillende andere landen gebruikt om kennis op te doen over het cultiveren van wijn. In de zeventiende eeuw was Paarl een vestigingsplaats voor Franse Hugenoten, maar landen van over de hele wereld hebben er wijnstokken ingevoerd. Veel Zuid-Afrikaanse wijnboeren hebben geleerd over de wijnbouw in andere landen zoals Duitsland, Australië, Frankrijk en Nieuw-Zeeland. Die invloeden zijn dan ook merkbaar in alle Zuid Afrikaanse wijnen.

Verschillende soorten wijnen van Zuid-Afrika 

Zuid-Afrika kent veel verschillende soorten wijnen, ook wel 'cultivar' genaamd. Naast een aanduiding voor elke druivenvariëteit- of ras is dit ook een kenteken voor zogenaamde mono-cépagewijnen. Van rode wijn Zuid Afrika tot witte wijn Zuid Afrika, de variëteiten zijn oneindig.

De verschillende soorten Zuid-Afrikaanse druiven voor de productie van rode wijn Zuid Afrika en witte wijn Zuid Afrika:

Zuid Afrikaanse witte wijn:
- Chenin blanc (Steen), de belangrijkste Zuid Afrikaanse witte wijn. Op deze druiven ontstaat een edele rotting die de wijn zijn unieke smaak geeft.
- Chardonnay
- Colombard

Zuid Afrikaanse rode wijn:
- Pinotage, een Zuid Afrikaanse wijn met een frisse smaak
- First Lady Red, een hoogstaande Zuid Afrikaanse rode wijn

Wij werken samen met een aantal Zuid Afrikaanse wijnboeren en importeren de wijnen rechtsreeks uit Zuid Afrika. Bovenaan deze pagina vind je ons veelzijdige assortiment aan Zuid Afrikaanse wijn.