Wat is Rosé wijn?


Veel mensen denken dat een Rosé wijn een mix van een witte en rode wijn is. Dit is niet het geval. Een Rosé wijn wordt altijd gemaakt van een blauwe druivensoort die ook gebruikt wordt voor het maken van rode wijn. Het is zelfs verboden om rode en witte wijn met elkaar te mengen omdat de wijn zo zijn fruitigheid en karakter gaat missen. Een uitzondering hiervoor is gemaakt in de Champagnestreek, om zo tot een Rosé Champagne te komen.

De Rosé kleur hebben deze wijnen dus te danken aan het feit dat de blauwe druivensoorten minder lang dan bij het maken van rode wijn bij het sap blijven liggen. Tijdens het vinificatieproces van deze wijnen geven de blauwe druivensoorten de kleurstoffen af aan de druivensappen.


Soorten Rosé wijn

Hoe langer de blauwe druiven gemengd blijven en dus hoe meer kleurstof zij afgeven des te donkerder en krachtiger zal de Rosé wijn eruit zien en smaken. Alleen al hierdoor is er enorm veel variatie aan Rosé wijn verkrijgbaar. Naast het verschillende vinificatieproces heeft ook de gebruikte druivensoort een belangrijke invloed op de smaak van de wijn. Iedere blauwe druivensoort kan namelijk gebruikt worden voor het maken van een Rosé wijn. De populairste blauwe druivensoorten zijn Merlot en Cabernet Sauvignon.


Rosé wijn kopen    

Van te totale wijnproductie wordt er nog minder dan 10% aan Rosé wijn geproduceerd. Reden hiervoor is dat Rosé met name tijdens zomerse temperaturen wordt gedronken en de meeste wijndrinkers nog steeds niet echt bekend zijn met het drinken van Rosé wijn. De meeste Rosé wijn wordt geproduceerd in de Franse Provence. Frankrijk is verantwoordelijk voor een kwart van de totale Rosé productie waardoor er uit dit land de meeste Rosé wijnen op de markt zijn. Er zijn tal van goede Rosé wijnen op de markt die verschillen in karakter, smaak, kleur en geur. Indien u op zoek bent naar een gevarieerd hoogstaand Rosé wijn assortiment neem dan is een kijkje op onze Rosé pagina. Ook kunt u voor advies op maat altijd per email of telefonisch contact met ons opnemen.