Wat is een Réserve wijn?


Een Réserve wijn van een wijnhuis betekend veelal dat het een van de betere wijnen van het desbetreffende wijnhuis betreft en/of het betreft een wijn die enkele jaren heeft gerijpt naarmate deze op de wijnmarkt wordt aangeboden. De Spaanse en Portugese benaming hiervoor is Reserva. De Italiaanse benaming hiervoor is Riserva. Bij bepaalde wijngebieden of landen zijn er een aantal criteria waaraan een wijn moet voldoen om de naam Réserve te mogen voeren. Een van deze criteria is dat het om wijn uit de beste wijngaarden en/of wijnvaten moet komen waardoor het over een uitzonderlijk hoge kwaliteit beschikt.


Wat betekend Réserve wijn nou precies voor de consument?

Omdat er niet in alle wijnlanden, streken en gebieden harde eisen worden gesteld om de naam Réserve te mogen uitdragen is het voor de consument moeilijk te bepalen of een Reservé de naam nou heeft omdat het ook daadwerkelijk een bijzonder goede wijn is. Zo zijn er voorbeelden van wijnhuizen die zowel wijn onder de naam Réserve als Grand Réserve verkopen. Ook zijn er wijnhuizen die deze naam aan een wijn hangen voor de marketing en sales. Deze wijnhuizen doen bepaalde wijnen voor alsof het kwalitatief hoogstaande wijnen betreft om de consument te verleiden deze te kopen terwijl het middelmatige of zelfs slechte wijnen zijn.   


Wat is een Reserva wijn?

Ook voor de Spaanse en Portugese Reserva is het per land, streek en gebied bepalend aan welke eisen een wijn moet voldoen om deze benaming te mogen uitdragen. Bij de bekende Rioja Reserva en Portugese Reserva is het een vereiste dat de wijn minimaal drie jaar in eiken houten vaten heeft gerijpt voordat deze op de markt komt. Ook komt de term Gran Reserva voor in Portugal en Spanje. De naam Gran Reserva mag alleen gevoerd worden wanneer de wijn twee jaar in een vat en drie jaar op de fles heeft gerijpt voordat het op de markt wordt gebracht. Dit is de reden waarom Gran Reserva’s vaak wat duurder zijn dan een normale Reserva. Ook is het een ongeschreven regel dat wanneer de term Reserva of Gran Reserva wordt gebruikt de wijnmaker uitsluitend wijnen afkomstig uit de betere wijnoogsten deze naam geeft. Helaas zijn hier geen harde eisen en keuringen voor waardoor deze benamingen regelmatig onterecht worden gebruikt.


Wat is een Riserva wijn?

De term Riserva komt uit Italië. Een Italiaanse Riserva heeft een bijzonder lange rijping gehad. Bij deze wijnen staat er een officiële rijpingstijd met einddatum voordat de wijn mag worden aangeboden op de wijnmarkt. Zo zijn er wijnen zoals een Barolo Riserva die 4 jaar moet ouderen voordat deze verkocht mag worden. Bij een Riserva Speciale is dit 5 jaar. De benaming Chianti Riserva mag alleen gevoerd worden als deze wijn minimaal 3 jaar een houtlagering heeft ondergaan.   


Waar moet ik op letten als ik een Réserve wijn ga kopen?

As u er zeker van wilt zijn dat een wijn terecht de benaming Réserve heeft dan is het raadzaam deze wijn enkel te kopen als deze afkomstig is uit gebieden waar er strikte regels zijn om deze benaming te mogen voeren. De beschreven Italiaanse Riserva wijnen onder het kopje wat is Riserva wijn voldoen aan deze criteria.