Lekkere wijn drinken

 

Waarom is wijn drinken nou eigenlijk zo lekker?

Een goede wijn is complex, je kunt spreken van een complexe wijn als er in een wijn meerdere geuren en smaken zitten verweven. Een ideale balans en samenstelling van een wijn maakt het verrukkelijk om een wijn te drinken. Zodra je met een vinoloog praat vliegen al vrij snel de wijntermen als zwoel, karakteristiek, structuur, rond en vol je om de oren. Dit maakt het voor een beginnende wijnliefhebber vaak lastig om de juiste wijn te selecteren.

Op wijnetiketten staat het vaak wat korter en krachtiger omschreven. Hierop staat van welke druivensoort de wijn is gemaakt en vaak ook bij welke gerechten de wijn het beste kan worden gedronken. Om het eenvoudig te maken wordt er tegenwoordig ook vaak met icoontjes aangegeven of het een zoete, droge, fruitige, krachtige, kruidige en/of frisse wijn is.

De veelzijdigheid waarover wijn beschikt in combinatie met het grote aanbod maakt het dat de consument lekkere wijn kan drinken tegen een mooie prijs. De kunst bij het op zoek gaan naar lekkere wijn zit het hem vooral in het op zoek gaan naar een wijn die bij u past. Dit is de basis van het wijn drinken. Houdt u van zoet, droog, fruitig en/of fris? Kies dan een wijn die qua smaak daarbij past. Naarmate deze fase voorbij is gaan wijnliefhebbers vaak experimenteren met diverse druivensoorten. Iedere druivensoort heeft namelijk zijn eigen kenmerken en karakter waardoor het iets kleurrijks toevoegt aan wijn. Na de ontdekkingsreis van de druivensoorten volgt vaak de volgende stap.

Wat doet een druivensoort uit een bepaald land of streek nou met de smaak van de wijn?

Alleen hierin zit al een enorm groot verschil. Komt de druif uit een koel of warm klimaat? Indien een bepaalde wijn uit een koel klimaat komt zal de wijn over een hogere zuurgraad beschikken dan wanneer de druif uit een warm klimaat komt. Dit komt vanwege de zonuren en het bijbehorende rijpingsproces die een druif heeft ondergaan.

De conclusie is dat je in al de wijnfases waarin je zit lekkere wijn kunt drinken. De kunst is om in te spelen op je eigen wensen en behoeften. Ga vooral stapsgewijs aan de slag of verder met experimenteren en niet direct van het ene naar het andere uiterste. Smaak van wijn moet je namelijk opbouwen. Heeft u advies nodig om te bepalen welke lekkere wijn u nou het beste kunt drinken? Neem dan contact met ons op.