Druivensoorten wijn

De druif bepaalt de smaak

Het druivenras is de belangrijkste smaakbepalende factor op grond waarvan je een wijn kunt herkennen. Verschillen in terroir (de optelsom van alle natuurlijke omstandigheden die van invloed zijn op de groei van de druivenstok) en vinificatie (wijnbereiding) kunnen weliswaar voor een eindeloze hoeveelheid variaties zorgen, het zijn uiteindelijk toch de eigenschappen van de druif die de doorslag geven.

Hoe veel druivenrassen er precies zijn weet niemand. Het zijn er in ieder geval vele honderden, zo niet duizenden, zij het dat maar een klein deel daarvan internationaal enige naamsbekendheid geniet. Vele rassen zijn namelijk slechts van lokaal belang en maken bovendien ook nog vaak deel uit van een assemblage met andere rassen.

Cépage of assemblage?

Een producent heeft twee mogelijkheden: ofwel een wijn maken van één bepaald druivenras, ofwel van twee of meer rassen. In het eerste geval is sprake van een cépage- of varietalwijn, in het tweede van een assemblage of blend. Het doel van assembleren is dat de druivenrassen elkaar op een zodanige manier aanvullen dat de som meer is dan het geheel van de samenstellende delen.

In tal van Europese gebieden is assembleren een normale praktijk, vooral rond de Middellandse Zee. Het is alleen jammer dat etiketten meestal alleen maar iets zeggen over het herkomstgebied maar niet over de gebruikte druivenrassen. In de Nieuwe Wereld gebeurt assembleren minder; daar hecht men juist waarde aan de doorzichtigheid die het gebruik van een enkel druivenras biedt.

Assemblages zijn er in verschillende rassen, die waarbij een dominant druivenras aangevuld door een of meer andere, die waarbij twee rassen in ongeveer gelijke hoeveelheden gemengd worden en die waarbij diverse rassen gebruikt worden. Bekendste voorbeelden van assemblages zijn de rode Bordeauxwijnen. Andere voorbeelden zijn de wijnen uit de Zuidelijke Rhône en de Languedoc, de meeste champagnes, maar ook Valpolicella, Rioja en Port. Buiten Europa hebben vooral de Australiërs een reputatie opgebouwd als blenders.

 

Druivenrassen voor rode wijn en rosé

Druivenrassen voor witte wijn

Agiorgitiko Albariño
Aglianico Aligoté
Baga

Arneis

Barbera Chardonnay
Blaufränkisch Chasselas
Bonarda Chenin Blanc
Cabernet Franc Fendant / Chasselas
Cabernet Sauvignon Furmint
Carignan Gewürztraminer
Carmenère Grauburgunder / Pinot Gris
Cinsault Grüner Veltliner
Corvina Inzolia
Dolcetto Macabeo
Dornfelder Marsanne
Gamay Melon de Bourgogne
Garnacha → Grenache Müller-Thürgau
Grenache Muscat
Lagrein Palomino
Malbec Petit Manseng
Merlot Pinot Blanc
Mondeuse Pinot Gris
Montepulciano Riesling
Mourvèdre Rivaner / Müller-Thurgau
Nebbiolo bekend van Barolo Wijn Rousanne
Nero d'Avola Sauvignon Blanc
Petit Verdot Sémillon
Pinot Meunier Silvaner
Pinot Noir Trebbiano
Pinotage Ugni Blanc / Trebbiano
Regent Verdejo
Sangiovese Verdelho
Shiraz Vermentino
Pinot Noir Vernaccia
Syrah Viognier
Tannat Viura / Macabeo
Tempranillo Weissburgunder / Pinot Blanc
Touriga Nacional Welschriesling
Xynomavro  
Zinfandel  
Zweigelt