Een vandaag

Op 13 juli 2016 heeft Een Vandaag een reportage gemaakt over blauwe wijn. De natuur levert geen blauw voedsel, onze hersenen pikken daarom de kleur blauw niet. Toch worden er steeds meer flessen blauwe wijn verkocht, vooral op de terrassen. Waarom hebben wij moeite met eten en drinken die niet de kleur heeft die wij verwachten? Een Vandaag heeft een reportage gemaakt over dit vraagstuk en gingen op bezoek bij François Geurds die twee toprestaurants in Rotterdam runt. Deze restaurants zijn samen goed voor drie Michelin sterren, je kunt dus wel stellen dat we met een kenner te maken hebben die al jarenlang meeloopt in het vak en weet waarover hij praat. Een Vandaag liet meneer Geurds de Pasion Blue Chardonnay proeven en vroeg hem wat hij van deze nieuwe trendy wijn vond. Zijn reactie was als volgt: “Het wijkt af van de originele kleuren die wij gewend zijn. Desondanks sta ik nergens van versteld. Er zit qua smaak iets van herkenbaarheid in de blauwe wijn, alleen het is voor ons brein wel wennen als kleur. Het is een mooi terraswijntje die je moet uitproberen en een erg leuk initiatief. Eigenlijk zou je deze wijn blind moeten laten proeven aan wijnkenners, dan kun je goed zien hoe de blauwe wijn uit de verf komt”

Blauwe wijn

Rode en witte wijn test

Ook is Een Vandaag langsgegaan bij de universiteit van Nijmegen waar Ilja Croijmans zich bezighoudt met het verband tussen taal, geur en smaak. Meneer Corijmans heeft in het verleden diverse wijntests uitgevoerd met wijnexpert Harold Hamersma over wat mensen ruiken, proeven en zien tijdens het wijnproeven. En hoe praten ze erover? Zij hadden een beroemd experiment uitgevoerd. Tijdens dit experiment lieten ze wijnexperts witte en rode wijn proeven waarbij in de rode wijn witte kleurstoffen zaten en in de witte wijn rode kleurstoffen zaten waardoor de witte wijn eruit zag als een rode wijn en de rode wijn eruit zag als een witte wijn. Bij het proeven van de witgekleurde wijn met een kleurstof (die dus rood zag) werd de wijn beschreven als een typerende rode wijn. Rode wijntermen als kersen, bramen, aardbeien en frambozen werden geassocieerd met deze wijn. Bij de roodgekleurde wijn met een kleurstof (de rode wijn die wit zag) werden tonen van wit fruit, limoen en lychee genoemd die de wijnexperts dachten te proeven. De conclusie bij deze test was dat de kleur de verwachting kaapt. Omdat je brein bij de rood gekleurde wijn tonen van rood fruit verwacht ga je deze ook denken te herkennen en doe je er alles aan om aan de verwachting te voldoen. Hetzelfde was het geval bij de wit gekleurde wijn.

Blauwe wijn test

Maar wat doet blauwe wijn nou eigenlijk met het brein van de mens? Wat zeer opvallend is dat al de blauwe wijnen die op dit moment op de markt zijn als zoet worden ervaren. Typerend als je erover nadenkt dat de kleur van de blauwe wijnen worden geassocieerd met blue Curaçao, cocktails, smurfenijs en smurfensnoep. Zal blauwe wijn dan ook daadwerkelijk ons brein foppen? Daar kom je alleen achter door een fles blauwe wijn te kopen en het te ervaren.