Blauwe wijn

3 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren

3 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren


Wat is blauwe wijn?

Sinds juni 2016 is de wereld in de ban van blauwe wijn. Blauwe wijn, het klinkt erg bijzonder. Wat is blauwe wijn? Is het iets kunstmatigs, iets chemisch? Begrijpelijke vragen, onze hersens linken de kleur blauw niet automatisch aan iets natuurlijks, terwijl blauwe druiven toch wel erg vaak worden gegeten. Het zijn deze blauwe druiven die de basis vormen voor de nieuwe wijnvariant: uit hun schil worden anthocyaan en indigopigmenten gehaald die dan aan de wijn ( uit witte en rode druiven) kan worden toegevoegd. Anthocyaan klinkt misschien een vreemd en chemisch woord, maar het is eigenlijk niets meer dan een natuurlijke kleurstof aangetroffen in onder andere druiven en bosbessen. Het idee kwam oorspronkelijk van zes ondernemers die in samenspraak met de Baskische universiteit en het lokaal voedselonderzoekscentrum twee jaar lang onderzoek deden naar dit proces. Deze ondernemers waren aanvankelijk leken op wijnvlak, het was een groep twintigers uit verschillende sectoren (ontwerpers, kunstenaars en chemici), maar op twee jaar tijd groeiden ze uit tot professionele wijnmakers. Olive Press, de woordvoerder van deze ondernemers, verwoordt het als volgt: "wij wilden een innovatief en gedurfd product maken om mee te zijn met een veranderende wereld. De wijnindustrie heeft nood aan een kleine revolutie". Uiteindelijk was blauwe wijn het veelbelovende resultaat. Ondertussen spelen steeds meer Spaanse wijnboeren in op dit idee en wordt het ook al in andere streken gefabriceerd. Afhankelijk van de variant maakt men daarbij gebruik van verschillende anthocyanen. Zo zijn er wijnen die bijvoorbeeld gebruik maken van de gedroogde schillen van kersen en pruimen, terwijl anderen steevast vasthouden aan het oorspronkelijk concept. Het doel van de ontwikkelde wijn zou zijn om jongeren aan te zetten om opnieuw voor wijn te kiezen. Wijn wordt door de jongeren steeds vaker gezien als 'het drankje van de vorige generatie'. Het leent zich dan ook uitstekend voor de jonge generatie. Blauwe wijn is komen overwaaien vanuit Spanje, hier is de hype al een tijdje gaan liggen en is het geaccepteerd dat blauwe wijn onderdeel is van de wijnbranche. Inmiddels heeft deze wijn ook voet aan Nederlandse bodem weten te zetten en is er vanuit diverse horecagelegenheden vraag naar deze nieuwe trendy wijn. Bij sommige horecagelegenheden bestaat de wijnomzet voor maar liefst 15 procent uit blauwe wijn. Dit is een opmerkelijk hoog percentage te noemen voor de relatief korte periode dat deze wijn beschikbaar is op de Nederlandse markt.

Hoe smaakt blauwe wijn?

De eerste vinologen hebben inmiddels kennis gemaakt met blauwe wijnen. Allen zijn zij van mening dat deze wijn qua smaak niet onder hoeft te doen ten opzichte van de witte, rode en/of rosé wijn. Net zoals bij de rode, witte en rosé varianten is het bij blauwe wijnen ook zo dat je goede en minder goede wijnhuizen hebt die deze wijn op de markt brengen. Het feit dat de kleur van de wijn blauw is proef je niet terug in deze wijnen. Het is niet zo dat je de kleur terug kunt proeven en ruiken (herkennen) in het glas. Wij bieden uitsluitend de beste blauwe wijnen aan op onze webwinkel.

Blauwe wijn kopen

De conclusie is dat blauwe wijn een mooie aanvulling is op de reeds bekende witte, rode, rosé en mousserende wijn. Het ziet er bijzonder uit, geeft meer kleur aan het terras en is nog lekker ook! Deze wijn is nog niet overal verkrijgbaar. De zaken die de wijn verkopen prijzen het echter de hemel in: volgens hen is het dé trend van de komende jaren. Blauwe wijn kopen kan vooral in de iets hippere zaken. De blauwe wijn Pasion Blue Chardonnay, Secret Moment en Vino Azul bestel je al vanaf één fles via onze website. Belangrijke noot: bij ons zijn al de blauwe wijnen voorradig, waardoor je de wijnen al binnen 24 uur in huis kan hebben. De beste blauwe wijnsoorten vindt je bovenaan op deze pagina.

Reacties

Een innovatief en creatief product, volgens de makers ook lekker en fruitig. Hoe dan ook een stap in het onbekende. We zetten enkele reacties op een rijtje om ook zelf een eerste indruk te vormen:

Dante Deleu, over de blauwe wijn Chardonnay: "Toegegeven, het schrikt af. Maar er zit geen chemische brol of antivries in, al ontdooi je er ook wel van hoor. Je tong wordt er niet blauw van. Maar ernstig: het aroma van onder meer perzik zit goed, net als de zachte fruitige smaak. Het is een droge wijn, ideaal voor de zomer en vooral geschikt voor een hip en jong publiek.

Heleen, auteur bij Wijndummy, over Secret Moment Blauwe wijn: "Is het rode wijn? Is het wit? Geen idee. De geur lijkt op die van witte wijn, maar qua smaak heeft het zowel iets van rood als van wit. In ieder geval is het erg fruitig, zoet, sprankelend, maar niet zo zoet dat je mond samentrekt. Het is zeker geen Grand Cru, maar het hele idee is gewoon leuk."

Merken

Blauwe wijn Chardonnay

Deze wijn van Chardonnay (Blue Passion Chardonnay) maakt gebruik van kleurstoffen uit blauwe vruchten. Het verklaart het aroma van onder andere perzik en de fruitige smaak. Het is een droge wijn uit de omgeving van Valencia. Suvino, een wijngroothandel in Amsterdam, bezit de Europese distributierechten. Vooral de horecasector gelooft enthousiast in de Blue Passion Chardonnay, drankhandelaars reageren eerder afwachtend.

Vino Azul blauwe wijn

Vino Azul is in de basis een normale wijn, waarbij natuurlijke kleurstoffen uit kersen- en pruimenschillen wordt geëxtraheerd en toegevoegd. Het is een fruitige wijn met aangename zuurgraad.

Secret Moment Blue

Secret Moment Blue is een zachte soepele blauwe bubbel. Deze Frizzante heeft een geweldig mooie blauwe uitstraling en ideaal om te schenken tijdens speciale gelegenheden en op het terras. Veel horecaondernemers hebben vanwege de fancy uitstraling van de Secret Moment lijn deze mousserende blauwe wijn opgenomen op hun wijnkaart van 2017.