Barolo Wijn

Barolo Wijn

2 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren

2 artikel(en)

per pagina

Foto-tabel  Lijst 

Van hoog naar laag sorteren


Barolo Wijn

Welkom in de wereld van Barolo, een sierraad onder de wijnen. Barolo wordt ook wel wijn van koningen en de koning van de wijnen genoemd. Barolo is afkomstig uit het Italiaanse wijngebied Piemonte en heeft de hoogste wijn kwalificering die er is; DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

Waarom is Barolo wijn duur?

Barolo is een dure wijn omdat de Nebbiolo druif waarvan deze wijn gemaakt is de moeilijkste druivensoort is om wijn van te maken. Dit komt omdat deze druivensoort alleen goed rijpt onder perfecte perfecte omstandigheden. Dit kan alleen in de wijnstreek Piëmont. De wijn moet minimaal twee jaar houtrijping hebben ondergaan waardoor de wijn pas drie jaar nadat de oogst is gedaan kan worden verkocht.

Kenmerken

In de neus komen vaak tonen van viooltjes, teer en rozen voor. De wijn beschikt over flink veel tannine waardoor deze lang kan worden bewaard om verder te rijpen. De oogstjaren 1978, 1982, 1989, 1990 en 1996 waren uitstekend en de Barolo wijnen van deze jaargangen zijn nu op dronk. Het alcoholpercentage van Barolo wijn is minimaal 13% en de wijn is voor 100% gemaakt van de Nebbiolo druif. Een andere vereiste is dat de wijn minimaal twee jaar houtrijping heeft ondergaan en de wijngaarden waarvan de druiven afkomstig zijn binnen het aangewezen areaal liggen. Naarmate de wijn ouder is veranderd deze in een oranjeachtige kleur.


Barolo 2010

Het oogstjaar 2010 stond bekend om de zomer die laat op gang kwam. Eind juli 2010 waren er hoge temperaturen in Piemonte waardoor het rijpingsproces van de druiven later dan normaal op gang kwam. Door dit latere rijpingsproces beschikt Barolo 2010 over expressieve aroma’s die voortreffelijk zijn om de wijn jaren te laten ouderen. De oogst uit 2010 was velen malen beter dan die van 2009 omdat de druiven onder goede weersomstandigheden zijn gerijpt. Hierdoor is Barolo uit 2010 erg gewild onder de wijnverzamelaars.

Barolo 2011

De Barolo jaargang 2011 werd gekenmerkt door een zeer vroege oogst en een lagere productie dan gebruikelijk. Het groeiseizoen had zijn vroege start te danken aan de hogere temperaturen in april dan normaal het geval is. Dat er een lagere productie in 2011 heeft plaatsgevonden is goed nieuws voor de Barolo verzamelaar. Hoe minder wijn van deze jaargang op de markt is hoe harder de prijs jaarlijks zal stijgen. In het jaargang 2011 zitten een aantal aangename verrassingen. Wij hebben ons huiswerk goed gedaan en weten bij welke wijnhuizen we moeten shoppen voor de beste Barolo wijnen. Bij het selecteren van verzamelwijnen kijken wij naar de wijnstok, de leeftijd, de mate van blootstelling aan de zon, de helling van de wijngaard en de kenmerken van de bodem. De neusjes van de zalm onder de Barolo wijn vind je bovenaan op deze pagina.