Alvi's Drift Private Cellar

Er komen geen producten overeen met de selectie.


Alvi's Drift Private Cellar

Albertus Viljoen is de officiële voornaam van de eigenaar van het Zuid Afrikaanse wijnhuis Alvi’s Drift in Worcester, maar zijn vrienden noemen hem Alvi. De drift, de lage brug over de Breede Rivier werd in 1928 door Albertus Viljoen van der Merwe, de grootvader van de huidige Alvi, gebouwd om zo beter toegang te krijgen tot de boerderij en landbouwgronden van zijn familie aan de andere kant van de rivier. In de volksmond noemde men deze waterovergang dan ook al snel Alvi’s Drift. De huidige generatie Van der Merwe hanteert deze naam nu als eerbetoon aan hun grootvader, voor de wijnen die ze op de markt brengen. In 1959 draagt Albertus Viljoen de boerderij over aan zijn zoon Bertie, die het bedrijf leidt tot 1999. Daarna bouwen twee van zijn drie zoons, Alvi en Johan, het bedrijf van hun vader en opa verder uit. Johan beheert de boerderij waar ook koeien grazen, kaas wordt gemaakt en citrusbomen groeien. Alvi van der Merwe heeft het toezicht op de wijngaarden die 420 ha. beslaan. Samen met de in 2010 aangestelde wijnmaker Linley Schultz, maakt het zeer gedreven team van wijnmakers prachtige wijnen die inmiddels volop internationale waardering krijgen. De wijnkelder van Alvi’s Drift Private Cellar ligt 2 km buiten de plaats Worcester aan de Breede Rivier. Vanaf Kaapstad gerekend is dat 2 uur rijden in oostelijke richting. Rondom de kelder liggen alle wijngaarden waar Alvi 19 verschillende druivenrassen verbouwt. De wijnen die hij maakt, komen allemaal van druiven van de eigen wijngaarden. Voordat Alvi in 2010 besloot zijn eigen wijn uit te brengen onder de naam Alvi’s Drift, heeft hij veel onderzoek gedaan naar welke wijn de liefhebber op zoek is. De wijn die daaruit voortkwam is de Signature serie geworden. Een serie wijnen met de handtekening van Alvi erop. Wijnen waar hij trots op is en die in de korte tijd vanaf 2010 al veel internationale aanbevelingen hebben gekregen.

Terroir

De wijngaarden liggen verspreid over een aantal verschillende terroirs. Dichtbij de rivier is de ondergrond voornamelijk alluviaal (rivierslib). De rijke en vruchtbare grond zorgt voor dé perfecte groeicondities voor de aangeplante Sauvignon in deze wijngaard. De beste Sauvignon komt hiervandaan. Schaliegrond verzorgt een uitstekende drainage voor de beste rode wijn uit de wijngaarden. Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot en Pinotage doen het goed op deze gronden. Het terroir vol met fossiele mierenhopen speelt een grote rol voor de beste witte wijnen. Chenin Blanc, Chardonnay en Viognier druiven krijgen intense fruit smaken op deze gronden.

Wijngaarden en wijnmakers

Met 420 ha. wijngaard waarop 19 verschillende druivenrassen worden verbouwd, is Alvi’s Drift het grootste familie-wijnhuis in Zuid Afrika. Daarbij worden alléén druiven uit eigen wijngaarden gebruikt. De meerderheid van de wijngaarden ligt op glooiende hellingen aan de oevers van Breede Rivier. De beste wijngaarden hebben druivenstokken met een lage opbrengst. De bemesting van de stokken komt van natuurlijke compost, afkomstig van de boerderij. Alvi van der Merwe en zijn rechterhand Linley Schultz werken samen met de keldermeester, de assistent wijnmaker en het hele team aan het succes van Alvi’s Drift.

Klimaat

Het klimaat is typisch Mediterraan met milde natte winters en hete droge zomers. Omdat de regio landinwaarts ligt, zijn hier ook nog de invloeden van een landklimaat te voelen met grote dagelijkse temperatuurschommelingen: overdag warm en ’s nachts koel. Hoewel warm, is er ook redelijk wat koelte: op de meeste zomeravonden steekt er een briesje op dat de warme lucht laat opstijgen en vervangt door koelere lucht van de kust. Hierdoor wordt het ook koeler in de wijngaard. Dit komt ook goed van pas tijdens de oogst; de witte druiven worden ’s morgens heel vroeg binnen gehaald, wat in grote mate bijdraagt aan de kwaliteit van de wijn. Ook de koele wintertemperaturen zorgen dat de wijnstokken goed in een slaapstand / rust komen waarna ze in het voorjaar weer mooi kunnen uitlopen. Een normale groeicyclus voor de druivenstok. Doordat de wijngaarden van Alvi’s Drift bij de Breede Rivier liggen, kan er, indien noodzakelijk als het echt heel droog wordt, water gebruikt worden om de wijngaarden te irrigeren. Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere Zuid-Afrikaanse wijngaarden die vaak lijden aan waterstress. Doordat er haast geen regen valt in de zomer, is de kans op ziektes in de wijngaard zeer gering en zijn er dus vrijwel geen bestrijdingsmiddelen nodig.